Friday, November 13, 2009

24 tahun berlalu..

Posted by Ummu Imran | 0 comments
Hari ini..
11 November 2009..
Genap 24 tahun aku dilahirkan..
Selamat Hari Lahir..duhai diri..

Saban tahun, pada tarikh yang sama..
Termasuk hari ini..
Aku masih merenung ke dalam diri..
Muhasabah dari semua segi..
Tentang apa yang aku lakukan di sepanjang usia ini..

24 tahun berlalu..
Dengan usia ini..
Apa yang telah aku lakukan?
Sepanjang usia ini..
Kepada apa aku habiskan?

Seperti kebiasaannya..
Aku SEDAR..
Sehingga ke saat ini..
Karat-karat jahiliyyah masih kuat mencengkam,
Dan tetap utuh menguasai diri..
RUGINYA KAU WAHAI DIRI..

Pada usia ini..
Sultan Muhammad al-Fateh berjaya membuka Kota Konstantinopel..
Satu sumbangan yang sangat bernilai buat Islam..
Tapi kau, wahai diri..
Masih berlengah dan sibuk dengan duniawi..
Futur dengan segala nikmat Illahi..
Alpa dengan ujian yang tak pernah henti-henti..
Alangkah KASIHANNYA KAU,WAHAI DIRI..

24 tahun berlalu..
Semalam, hari ini dan mungkin esok..
Semuanya akan tetap berlalu..
Sama ada AKU AKAN TETAP BEGINI..
atau..
BERUBAH membina jati diri..
HambaNya yang SOLEHAH DAN MUSLEHAH..

Itu AZAM aku ‘tuk hari lahir tahun ini..
InsyaAllah..

“Allahumma nawwir qalbi bi nuuri hidayatiik”

Selamat Hari Ulangtahun Kelahiran..

Posted by Ummu Imran | 0 comments
11 November 2009..genap umur saya 24 tahun.Suami,keluarga,sahabat2 dan anak2 didik mengirimkan ucapan melalui sms,bagi kad,hadiah bahkan mak saya membelikan kek oren,ada juga yang wish melalui blog,facebook etc.Jazakumullah for all wishes dan atas ingatan dan doa kalian kepada saya saban tahun.

Di antara ucapan2 yang diterima dari sahabat2 dan keluarga;

Alang Pyan: Kakak,selamat hari jadi.Jaga anak buah aku elok2.

Timah: Ain, hepi belated besday.

Sharah: Saniah,selamat hari lahir yang ke-24.Moga panjang umur,dimurahkan rezeki,sentiasa hepi dan bahagia selalu disamping keluarga tersayang.Hope tak lupa kite di sini.

K.Teh Dyla: Selamat hari lahir.moga panjang umur,dimurahkan rezeki,bahagia selalu.moga k,ngah sekeluarga sentiasa di dalam lindungan Allah.Sayang selamanya..:)

Fizura: Happy Besday!Mwah!

Assyura: Hepi bdae!

k.Aisyah: happy birthday.may Allah be with you..

Yang paling SWEET..saya datang sekolah,setiap kali lalu depan kelas pasti ada pelajar yang wish.Siap menyanyi lagi.Saya pun pelik sebab ramai yang tahu hari lahir saya.Semasa saya on the way nak balik,ada pelajar banat bahkan banin block jalan saya.They wanna make me surprise.Tersipu2 saya kat depan ofis.Segan dekat asatidz lain.Yelah..saya bukan budak2 lagi.Walau bagaimana pun,saya meraikan mereka.Pelajar2 ni memberi saya satu sampul surat eksklusif berisi ucapan satu kelas tingkatan 4 perdagangan/akaun.Terharu saya membaca ucapan mereka.Bila fikir2 balik untung ada anak murid sebab mereka sentiasa mendoakan guru mereka.

Di antara ucapan anak2 didik saya;

Yazin: Selamat Hari Jadi.Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.Halalkan segala ilmu yang dicurahkan.

Azim Faris: Ya Allah,panjangkan umur ustazahku ini."Allah selamatkan kamu 2x..Allah selamatkan ustazah Saniah.Allah selamatkan kamu."

Faizal: Selamat Hari jadi.Semoga dipermudahkan urusan di dunia.Halalkan segala ilmu yang telah diberikan kepada saya.

Aizuddin: Ya Allah,panjangkanlah umur ustazahku ini.Ampunilah dosanya di dunia dan di akhirat.Selamat hari jadi.

Syahir: Pak Ali memancing ikan,namun dapat buah mangga,selamat hari jadi diucapkan,moga bahagia rumahtangga.

al-Fikree: Harap dimaafi segala kesilapan&halalkan segala ilmu yang telah diberikan.selamat hari jadi ustazah.semoga sentiasa di dalam rahmatNya.

Luqman: Happy birthday!I wish my lovely ustazah will have a long life and easy to make a living.

Fuad&Fateh: Selamat hari lahir.Semoga panjang umur di dalam keberkatan dan murah rezeki.Mohon keredhaan di dunia dan akhirat.

Asyraf: Ya rabbul izzati,bersempana dengan hari ulang tahun kelahiran guruku ini,kau ampunilah dosa2nya.kau sucikanlah hatinya sebagaimana sucinya hati kekasihMu (Muhammad).Kau permudahkanlah segala urusannya di dunia ini dan selamatkanlah kehidupannya di akhirat kelak.amin ya rabbal 'alamin.

Huda: Selamat hari lahir.Semoga dipermudahkan segala urusan.Bahagia di dunia dan akhirat.

Safwanah: Moga menjadi isteri solehah.Berjaya di dunia dan akhirat.Moga hidup diberkati Allah.Terima kasih curahkan ilmu.

Fadiela: Moga dimurahkan rezeki dan panjang umur.Halalkan ilmu yang diberi.Good luck for your life.Inni uhibbuki fillah abadan abada.

Aishah: Selamat hari ulangtahun.Semoga panjang umur dan murah rezeki.

Hidayah: Selamat hari lahir.Semoga dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki dan bahagia di dunia dan akhirat.

Azira: Salam ukhuwah.Love you so much!!

Hanin: Selamat hari lahir&Selamat Hari Raya Aidiladha.Semoga dipanjangkan umur&dimurahkan rezeki.Semoga berbahagia dengan suami tersayang dan Imran.

Humaira': Selamat hari lahir yang ke-24.Semoga dipanjangkan usia.Semoga sentiasa dalam rahmat Allah.

Dan ramai lagi.Maaf tak dapat nak taip semua sebab banyak sangat.'Ala kulli hal,jazakumullah ahsanal jaza' atas ucapan dan doa kalian.

Tapi tulah..

bak kata abang ipar saya,abu amin dalam ucapannya di facebook: Birthday ialah = setahun lagi lebih tua, setahun lagi lebih dekat ke alam sana.Birthday juga bermakna = lebih tebal iman, lebih kukuh pemahaman, lebih matang pemikiran, lebih banyak pengalaman, lebih berat tanggungan dan lebih gigih menempuh kehidupan..

Walau apa pun..
saya berasa sayu bila mengenangkan apa yang saya buat dan kepada apa saya habiskan umur saya sepanjang 24 tahun ini..

ya Allah,nawwir qalbi binuuri hidayatik..

Barakallahu lakuma..

Posted by Ummu Imran | 0 comments


Buat akhi Abdul Muiz dan ukhti Azimah..

"SELAMAT PENGANTIN BARU &
MOGA BERKEKALAN SEHINGGA KE JANNAHNYA"
1 November 2009 / 7 November 2009

Tuesday, September 8, 2009

I AM SORRY..

Posted by Ummu Imran | 0 comments

We have seen each other,
with so many ups and downs,
I hope this too,
is just a temporary setback,
please BELIEVE me,
I NEVER mean to hurt you..
I AM SORRY..

Monday, August 24, 2009

Kisah Natrah..

Posted by Ummu Imran | 0 comments
Tiba-tiba saya tertarik untuk menulis tentang kisah Natrah yang pada saya kisahnya sangat meruntun hati sesiapa saja yang hidup dan matinya berprinsipkan "laa ilaha illallah muhammadur rasulullah"..

Kisah ini bukan saja menyentuh tentang orang-orang melayu yang jiddiyyah mempertahankan Natrah tetapi lebih-lebih lagi tentang mempertahankan AQIDAH seseorang yang telah mendeklarasikan dirinya sebagai seorang muslimah..

Kesimpulan yang boleh saya buat mengenai kisah Natrah ini ialah beliau telah menjadi korban kepada masalah sistem perundangan yang sedia ada pada zaman itu.Masalah pertembungan di antara undang-undang British dengan undang-undang syariah..

Sehingga ke hari ini,masalah sistem perundangan ini masih lagi tidak dapat diperbaiki. Bahkan telah banyak terjadi kes-kes yang melibatkan hal ehwal Islam seumpama Natrah yang tidak dapat diatasi.Sepatutnya ia boleh diatasi tetapi apabila ada campur tangan dari undang-undang sivil,ia memberi pelbagai implikasi..

Jazakumullah ahsanal jaza' kepada figur-figur pengislah yang bertungkus lumus mempertahankan syariat islam lebih-lebih lagi dalam memartabatkan sistem perundangan Islam seperti allahyarham Tan Sri Datuk Professor Ahmad Ibrahim yang merupakan peguam kepada Natrah ketika itu.Segala sumbangan dan langkah-langkah pengislahan yang diusahakan pasti mendapat ganjaran pahala daripadaNya Yang Maha Adil..

Moga akan lahirlah generasi-generasi pelapis yang bisa mengislahkan sistem perundangan yang sedia ada sekarang.Ia..memang bukan mudah dan jalan yang harus dilalui sangat panjang tetapi apa salahnya kita berusaha dan teruskan berusaha.Saya yakin jika kita semua umat Islam mempunyai kesatuan,datanglah apa saja ancaman dan cabaran kita semua pasti akan berjaya menghadapinya.InsyaAllah!

Di bawah ini ialah buku-buku yang saya kira khusus menceritakan tentang kisah Natrah secara terperinci.Saya sendiri masih lagi dalam proses menelaah buku Atas Nama Cinta karya Isa Kamari.Moga akan mendapat manfaat daripadanya..















Satu harapan..


Mungkin suami saya dan sahabat-sahabat dari kuliyyah undang-undang juga bisa menjadi generasi yang mengislahkan sistem perundangan demi kemaslahatan Ummah.Tidak dilupakan juga sahabat-sahabat dari kuliyyah syariah dan mungkin dari semua kuliyyah yang berkredibiliti untuk menyumbang fikrah dan menggembleng tenaga bagi merealisasikan misi besar ini..biiznillah..

Kisah Natrah sudah menjadi sejarah..Sekarang ialah tugas kita untuk menentukan sama ada hendak mengubah sejarah atau membiarkan saja sejarah itu terus berulang..

Allahu 'alam..

Pulanglah Natrah..

Posted by Ummu Imran | 0 comments

Pulanglah Natrah by al-Wadi


Aaaaaa..

Di Sebuah Desa Yang Permai,
Kisah Ini Terjadi,
Gadis Yang Berbudi Pekertinya Tinggi,
Oh.. Natrah Nama Diberi..

Di Sebuah Desa Nan Indah,
Ditemani Suami tercinta,
Kasih Ibu Tua Penuh Nostalgia,
Namun Hanya Sementara..

Tiba-tiba..Lembayung Senja,
Meragut Sutera Iman Di Hatinya,
Tiba-tiba..Merempuh Tembok Hidayah Di dadanya..

Dan Natrah... Dan Natrah....
Menangis Tersendu,
Merenung Suratan,
Yang Tak Pernah Diduga..

Natrah Kini Dibawa Pergi,
Entah Bila Kan Kembali,
Tak Upaya Ia Mengulangi,
Kisah Masyitah Yang Tinggi,
Hanya Doa Petunjuk Ilahi,
Cinta Kan Bersemi Lagi..

Di Sebuah Desa Nan Indah,
Ditemani Suami Tercinta,
Kasih ibu Tua Penuh Nostalgia,
Namun Hanya Sementara..

Demi Cinta dan Air Mata,
Kau Harungi Lautan Ombak Bergelora,
Demi Cinta Yang Terlerai,
Kau Dijejaki Lembah Derita..

Oh Natrah Andai Kau Mendengari (..aaaaaa),
Suara Hati Kecilku Ini (..aaaaaa),
Ku Pujuk Rayu Mu Agar Kau Sedari,
Pintu Hidayah Terbuka Lagi..

Oh Natrah,
Tentu Masih Kau Ingat,
Syahadah Manisnya Di Bibirmu,
Pulanglah...(Pulanglah),
Harumkan (Harumkan),
Setangi Di Pusara Hidupmu,
Aaaaaa....

Tuesday, August 18, 2009

SATU KEHILANGAN..

Posted by Ummu Imran | 0 comments
13 Ogos 2009 lepas,kita telah dikejutkan dengan pemergian ustaz Asri Ibrahim(Rabbani) ke rahmatullah.Satu pemergian yang sangat mengejutkan dan tidak disangka2.Sehingga ke hari ini masyarakat masih memperkatakan tentang pemergian arwah dan ramai yang terkilan..

Tapi itulah..

"Sesungguhnya ketetapan Allah apabila telah datang tidak dapat ditangguhkan,kalau kamu mengetahui" (surah Nuh:4).

Dan yang paling penting..

"Setiap jiwa akan merasakan kematian?" (Ali 'Imran:183).

Moga kita yang masih hidup ini akan sentiasa mempersiapkan diri untuk menghadapi janji Illahi..SETIAP YANG HIDUP PASTI AKAN MERASAI MATI..Cuma masa kita belum tahu bila lagi..

Buat ukhti Nur Jannah(isteri arwah ustaz Asri) dan anak2..Moga kalian tsabat menghadapi ujianNya..

al-Fatihah untuk arwah ustaz..

24 tahun berlalu..

Posted by : Ummu Imran at 9:19 AM 0 Comments

Hari ini..
11 November 2009..
Genap 24 tahun aku dilahirkan..
Selamat Hari Lahir..duhai diri..

Saban tahun, pada tarikh yang sama..
Termasuk hari ini..
Aku masih merenung ke dalam diri..
Muhasabah dari semua segi..
Tentang apa yang aku lakukan di sepanjang usia ini..

24 tahun berlalu..
Dengan usia ini..
Apa yang telah aku lakukan?
Sepanjang usia ini..
Kepada apa aku habiskan?

Seperti kebiasaannya..
Aku SEDAR..
Sehingga ke saat ini..
Karat-karat jahiliyyah masih kuat mencengkam,
Dan tetap utuh menguasai diri..
RUGINYA KAU WAHAI DIRI..

Pada usia ini..
Sultan Muhammad al-Fateh berjaya membuka Kota Konstantinopel..
Satu sumbangan yang sangat bernilai buat Islam..
Tapi kau, wahai diri..
Masih berlengah dan sibuk dengan duniawi..
Futur dengan segala nikmat Illahi..
Alpa dengan ujian yang tak pernah henti-henti..
Alangkah KASIHANNYA KAU,WAHAI DIRI..

24 tahun berlalu..
Semalam, hari ini dan mungkin esok..
Semuanya akan tetap berlalu..
Sama ada AKU AKAN TETAP BEGINI..
atau..
BERUBAH membina jati diri..
HambaNya yang SOLEHAH DAN MUSLEHAH..

Itu AZAM aku ‘tuk hari lahir tahun ini..
InsyaAllah..

“Allahumma nawwir qalbi bi nuuri hidayatiik”

Selamat Hari Ulangtahun Kelahiran..

Posted by : Ummu Imran at 7:54 AM 0 Comments

11 November 2009..genap umur saya 24 tahun.Suami,keluarga,sahabat2 dan anak2 didik mengirimkan ucapan melalui sms,bagi kad,hadiah bahkan mak saya membelikan kek oren,ada juga yang wish melalui blog,facebook etc.Jazakumullah for all wishes dan atas ingatan dan doa kalian kepada saya saban tahun.

Di antara ucapan2 yang diterima dari sahabat2 dan keluarga;

Alang Pyan: Kakak,selamat hari jadi.Jaga anak buah aku elok2.

Timah: Ain, hepi belated besday.

Sharah: Saniah,selamat hari lahir yang ke-24.Moga panjang umur,dimurahkan rezeki,sentiasa hepi dan bahagia selalu disamping keluarga tersayang.Hope tak lupa kite di sini.

K.Teh Dyla: Selamat hari lahir.moga panjang umur,dimurahkan rezeki,bahagia selalu.moga k,ngah sekeluarga sentiasa di dalam lindungan Allah.Sayang selamanya..:)

Fizura: Happy Besday!Mwah!

Assyura: Hepi bdae!

k.Aisyah: happy birthday.may Allah be with you..

Yang paling SWEET..saya datang sekolah,setiap kali lalu depan kelas pasti ada pelajar yang wish.Siap menyanyi lagi.Saya pun pelik sebab ramai yang tahu hari lahir saya.Semasa saya on the way nak balik,ada pelajar banat bahkan banin block jalan saya.They wanna make me surprise.Tersipu2 saya kat depan ofis.Segan dekat asatidz lain.Yelah..saya bukan budak2 lagi.Walau bagaimana pun,saya meraikan mereka.Pelajar2 ni memberi saya satu sampul surat eksklusif berisi ucapan satu kelas tingkatan 4 perdagangan/akaun.Terharu saya membaca ucapan mereka.Bila fikir2 balik untung ada anak murid sebab mereka sentiasa mendoakan guru mereka.

Di antara ucapan anak2 didik saya;

Yazin: Selamat Hari Jadi.Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.Halalkan segala ilmu yang dicurahkan.

Azim Faris: Ya Allah,panjangkan umur ustazahku ini."Allah selamatkan kamu 2x..Allah selamatkan ustazah Saniah.Allah selamatkan kamu."

Faizal: Selamat Hari jadi.Semoga dipermudahkan urusan di dunia.Halalkan segala ilmu yang telah diberikan kepada saya.

Aizuddin: Ya Allah,panjangkanlah umur ustazahku ini.Ampunilah dosanya di dunia dan di akhirat.Selamat hari jadi.

Syahir: Pak Ali memancing ikan,namun dapat buah mangga,selamat hari jadi diucapkan,moga bahagia rumahtangga.

al-Fikree: Harap dimaafi segala kesilapan&halalkan segala ilmu yang telah diberikan.selamat hari jadi ustazah.semoga sentiasa di dalam rahmatNya.

Luqman: Happy birthday!I wish my lovely ustazah will have a long life and easy to make a living.

Fuad&Fateh: Selamat hari lahir.Semoga panjang umur di dalam keberkatan dan murah rezeki.Mohon keredhaan di dunia dan akhirat.

Asyraf: Ya rabbul izzati,bersempana dengan hari ulang tahun kelahiran guruku ini,kau ampunilah dosa2nya.kau sucikanlah hatinya sebagaimana sucinya hati kekasihMu (Muhammad).Kau permudahkanlah segala urusannya di dunia ini dan selamatkanlah kehidupannya di akhirat kelak.amin ya rabbal 'alamin.

Huda: Selamat hari lahir.Semoga dipermudahkan segala urusan.Bahagia di dunia dan akhirat.

Safwanah: Moga menjadi isteri solehah.Berjaya di dunia dan akhirat.Moga hidup diberkati Allah.Terima kasih curahkan ilmu.

Fadiela: Moga dimurahkan rezeki dan panjang umur.Halalkan ilmu yang diberi.Good luck for your life.Inni uhibbuki fillah abadan abada.

Aishah: Selamat hari ulangtahun.Semoga panjang umur dan murah rezeki.

Hidayah: Selamat hari lahir.Semoga dipanjangkan umur,dimurahkan rezeki dan bahagia di dunia dan akhirat.

Azira: Salam ukhuwah.Love you so much!!

Hanin: Selamat hari lahir&Selamat Hari Raya Aidiladha.Semoga dipanjangkan umur&dimurahkan rezeki.Semoga berbahagia dengan suami tersayang dan Imran.

Humaira': Selamat hari lahir yang ke-24.Semoga dipanjangkan usia.Semoga sentiasa dalam rahmat Allah.

Dan ramai lagi.Maaf tak dapat nak taip semua sebab banyak sangat.'Ala kulli hal,jazakumullah ahsanal jaza' atas ucapan dan doa kalian.

Tapi tulah..

bak kata abang ipar saya,abu amin dalam ucapannya di facebook: Birthday ialah = setahun lagi lebih tua, setahun lagi lebih dekat ke alam sana.Birthday juga bermakna = lebih tebal iman, lebih kukuh pemahaman, lebih matang pemikiran, lebih banyak pengalaman, lebih berat tanggungan dan lebih gigih menempuh kehidupan..

Walau apa pun..
saya berasa sayu bila mengenangkan apa yang saya buat dan kepada apa saya habiskan umur saya sepanjang 24 tahun ini..

ya Allah,nawwir qalbi binuuri hidayatik..

Barakallahu lakuma..

Posted by : Ummu Imran at 7:25 AM 0 Comments



Buat akhi Abdul Muiz dan ukhti Azimah..

"SELAMAT PENGANTIN BARU &
MOGA BERKEKALAN SEHINGGA KE JANNAHNYA"
1 November 2009 / 7 November 2009

I AM SORRY..

Posted by : Ummu Imran at 1:22 AM 0 Comments


We have seen each other,
with so many ups and downs,
I hope this too,
is just a temporary setback,
please BELIEVE me,
I NEVER mean to hurt you..
I AM SORRY..

Kisah Natrah..

Posted by : Ummu Imran at 11:09 PM 0 Comments

Tiba-tiba saya tertarik untuk menulis tentang kisah Natrah yang pada saya kisahnya sangat meruntun hati sesiapa saja yang hidup dan matinya berprinsipkan "laa ilaha illallah muhammadur rasulullah"..

Kisah ini bukan saja menyentuh tentang orang-orang melayu yang jiddiyyah mempertahankan Natrah tetapi lebih-lebih lagi tentang mempertahankan AQIDAH seseorang yang telah mendeklarasikan dirinya sebagai seorang muslimah..

Kesimpulan yang boleh saya buat mengenai kisah Natrah ini ialah beliau telah menjadi korban kepada masalah sistem perundangan yang sedia ada pada zaman itu.Masalah pertembungan di antara undang-undang British dengan undang-undang syariah..

Sehingga ke hari ini,masalah sistem perundangan ini masih lagi tidak dapat diperbaiki. Bahkan telah banyak terjadi kes-kes yang melibatkan hal ehwal Islam seumpama Natrah yang tidak dapat diatasi.Sepatutnya ia boleh diatasi tetapi apabila ada campur tangan dari undang-undang sivil,ia memberi pelbagai implikasi..

Jazakumullah ahsanal jaza' kepada figur-figur pengislah yang bertungkus lumus mempertahankan syariat islam lebih-lebih lagi dalam memartabatkan sistem perundangan Islam seperti allahyarham Tan Sri Datuk Professor Ahmad Ibrahim yang merupakan peguam kepada Natrah ketika itu.Segala sumbangan dan langkah-langkah pengislahan yang diusahakan pasti mendapat ganjaran pahala daripadaNya Yang Maha Adil..

Moga akan lahirlah generasi-generasi pelapis yang bisa mengislahkan sistem perundangan yang sedia ada sekarang.Ia..memang bukan mudah dan jalan yang harus dilalui sangat panjang tetapi apa salahnya kita berusaha dan teruskan berusaha.Saya yakin jika kita semua umat Islam mempunyai kesatuan,datanglah apa saja ancaman dan cabaran kita semua pasti akan berjaya menghadapinya.InsyaAllah!

Di bawah ini ialah buku-buku yang saya kira khusus menceritakan tentang kisah Natrah secara terperinci.Saya sendiri masih lagi dalam proses menelaah buku Atas Nama Cinta karya Isa Kamari.Moga akan mendapat manfaat daripadanya..















Satu harapan..


Mungkin suami saya dan sahabat-sahabat dari kuliyyah undang-undang juga bisa menjadi generasi yang mengislahkan sistem perundangan demi kemaslahatan Ummah.Tidak dilupakan juga sahabat-sahabat dari kuliyyah syariah dan mungkin dari semua kuliyyah yang berkredibiliti untuk menyumbang fikrah dan menggembleng tenaga bagi merealisasikan misi besar ini..biiznillah..

Kisah Natrah sudah menjadi sejarah..Sekarang ialah tugas kita untuk menentukan sama ada hendak mengubah sejarah atau membiarkan saja sejarah itu terus berulang..

Allahu 'alam..

Pulanglah Natrah..

Posted by : Ummu Imran at 10:12 PM 0 Comments


Pulanglah Natrah by al-Wadi


Aaaaaa..

Di Sebuah Desa Yang Permai,
Kisah Ini Terjadi,
Gadis Yang Berbudi Pekertinya Tinggi,
Oh.. Natrah Nama Diberi..

Di Sebuah Desa Nan Indah,
Ditemani Suami tercinta,
Kasih Ibu Tua Penuh Nostalgia,
Namun Hanya Sementara..

Tiba-tiba..Lembayung Senja,
Meragut Sutera Iman Di Hatinya,
Tiba-tiba..Merempuh Tembok Hidayah Di dadanya..

Dan Natrah... Dan Natrah....
Menangis Tersendu,
Merenung Suratan,
Yang Tak Pernah Diduga..

Natrah Kini Dibawa Pergi,
Entah Bila Kan Kembali,
Tak Upaya Ia Mengulangi,
Kisah Masyitah Yang Tinggi,
Hanya Doa Petunjuk Ilahi,
Cinta Kan Bersemi Lagi..

Di Sebuah Desa Nan Indah,
Ditemani Suami Tercinta,
Kasih ibu Tua Penuh Nostalgia,
Namun Hanya Sementara..

Demi Cinta dan Air Mata,
Kau Harungi Lautan Ombak Bergelora,
Demi Cinta Yang Terlerai,
Kau Dijejaki Lembah Derita..

Oh Natrah Andai Kau Mendengari (..aaaaaa),
Suara Hati Kecilku Ini (..aaaaaa),
Ku Pujuk Rayu Mu Agar Kau Sedari,
Pintu Hidayah Terbuka Lagi..

Oh Natrah,
Tentu Masih Kau Ingat,
Syahadah Manisnya Di Bibirmu,
Pulanglah...(Pulanglah),
Harumkan (Harumkan),
Setangi Di Pusara Hidupmu,
Aaaaaa....

SATU KEHILANGAN..

Posted by : Ummu Imran at 12:25 AM 0 Comments

13 Ogos 2009 lepas,kita telah dikejutkan dengan pemergian ustaz Asri Ibrahim(Rabbani) ke rahmatullah.Satu pemergian yang sangat mengejutkan dan tidak disangka2.Sehingga ke hari ini masyarakat masih memperkatakan tentang pemergian arwah dan ramai yang terkilan..

Tapi itulah..

"Sesungguhnya ketetapan Allah apabila telah datang tidak dapat ditangguhkan,kalau kamu mengetahui" (surah Nuh:4).

Dan yang paling penting..

"Setiap jiwa akan merasakan kematian?" (Ali 'Imran:183).

Moga kita yang masih hidup ini akan sentiasa mempersiapkan diri untuk menghadapi janji Illahi..SETIAP YANG HIDUP PASTI AKAN MERASAI MATI..Cuma masa kita belum tahu bila lagi..

Buat ukhti Nur Jannah(isteri arwah ustaz Asri) dan anak2..Moga kalian tsabat menghadapi ujianNya..

al-Fatihah untuk arwah ustaz..

Followers

 

My Blog List

Twitter

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)